Κεντρική Σελίδα
Επικαιρότητα
Πολιτική
Τοπ. Αυτοδιοίκηση
Πολιτισμός
Αθλητικά
Ομογένεια
Εκπαίδευση
Οικονομία
Χιακές Εκδόσεις
Μαστίχα Χίου
Τεχνολογία
Επικοινωνία
RSS Feed 
Greek fonts
 


Chios Greece Travel Guide (Chiosnet)

Χίος, Τουριστικός Οδηγός (Chiosonline)::Ειδήσεις με email::
Εγγραφή
Διαγραφή
Συμπληρώστε το email σας και πατήστε το πλήκτρο "Αποστολή" για να λαμβάνετε καθημερινά ένα email με τους τίτλους των ειδήσεων.


Κοντά στη Σοφοκλέους η ποντοπόρος


Σα 3/1/2004

Περισσότερο ορατό γίνεται πλέον το ενδεχόμενο το ελληνικό χρηματιστήριο να ανοίξει τις πόρτες του για την ποντοπόρο ναυτιλία, μέσω της παράλληλης διαπραγμάτευσης μετοχών ναυτιλιακών ομίλων που είναι ήδη εισηγμένοι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ή στη χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης.

Θετικές προοπτικές
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομίας εξετάζει θετικά αυτή την προοπτική μετά από σχετική επιστολή του προέδρου του ΧΑ, κ. Π. Αλεξάκη.

Ο ίδιος, φαίνεται επίσης, να έχει συζητήσει την παράλληλη διαπραγμάτευση για τις μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών, με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποκομίζοντας ουσιαστικά τη στήριξή της. Με αυτό τον τρόπο θα ξεπεραστεί ο «σκόπελος» της σύστασης ΕΕΠΝ (εταιρεία Επένδυσης Ποντοπόρου Ναυτιλίας) για την είσοδο μίας ναυτιλιακής εταιρείας στη Σοφοκλέους, διαδικασία που στην πράξη απορρίφθηκε από την επιχειρηματική ναυτιλιακή κοινότητα.

Πάντως, ο κ. Αλεξάκης, επιδιώκει να δώσει μία λύση σε αυτή την εκκρεμότητα και έχει παραλλήλως εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομίας να εκλείψουν οι περιορισμοί που έχουν τεθεί για τη σύσταση ΕΕΠΝ και αφορούν την εθνικότητα των πλοίων της ή την υποχρέωση να καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο.

Ετοιμες να εκμεταλλευθούν αυτή τη δυνατότητα της παράλληλης διαπραγμάτευσης, εφόσον τους δοθεί, εμφανίζονται σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες που είναι εισηγμένες σήμερα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Εντονο ενδιαφέρον
Πρόκειται για την Τsakos Εnergy Νavigation, θυγατρική του ομίλου Π. Τσάκου και την Stelmar Shipping, η οποία δημιουργήθηκε από τον γνωστό Ελληνοκύπριο επιχειρηματία Στ. Χατζηιωάννου.

Οπως σημείωνε ανώτατο στέλεχος μίας εκ των δύο, το ενδιαφέρον τους για την υπόθεση της παράλληλης διαπραγμάτευσης είναι έντονο και διαρκές.

Είναι ενδεικτικό, συμπλήρωσε, ότι κατά τη δημόσια εγγραφή στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ένα ποσοστό 10% - 15% της έκδοσης καλύφθηκε από Έλληνες θεσμικούς, τράπεζες και ασφαλιστικούς οργανισμούς. Τόσο η ΤΕΝ όσο και η Stelmar διαχειρίζονται αποκλειστικά στόλους δεξαμενοπλοίων με τη συντριπτική πλειοψηφία των πλοίων τους να είναι ενταγμένα στο ελληνικό νηολόγιο.

Τι εκτιμά ο Π. Αλεξάκης
Ο πρόεδρος του ΧΑ, φέρεται να επισημαίνει στην επιστολή του προς το υπουργείο Οικονομίας, ότι το αυτόματο listing παρέχει επαρκή προστασία για τους επενδυτές.


Πηγή: ΗμερησίαΔιαβάστε Σήμερα          [τι είναι αυτό;] 
Ανάπτυξη Chios Online.gr » © 2005 Chios News. Local newspaper of Chios Island. Daily Updates
email