Col Col2 Col4 Col4
Κεντρική Σελίδα
Επικαιρότητα
Πολιτική
Τοπ. Αυτοδιοίκηση
Πολιτισμός
Αθλητικά
Ομογένεια
Εκπαίδευση
Οικονομία
Χιακές Εκδόσεις
Μαστίχα Χίου
Τεχνολογία
Επικοινωνία
RSS Feed 
Greek fonts
 


Chios Real Estate - Αγορές, Πωλήσεις Ακινήτων

Chios Greece Travel Guide (Chiosnet)

Χίος, Τουριστικός Οδηγός (Chiosonline)











::Ειδήσεις με email::
Εγγραφή
Διαγραφή
Συμπληρώστε το email σας και πατήστε το πλήκτρο "Αποστολή" για να λαμβάνετε καθημερινά ένα email με τους τίτλους των ειδήσεων.






Κατέγραψαν την πιο απόμακρη έκρηξη στο Σύμπαν, του Τάσου Σαραντή


Τε 14/9/2005
Αστρονόμοι κατέγραψαν την πιο απόμακρη έκρηξη στο Σύμπαν που έχει "συλληφθεί" ποτέ και όπως υποστηρίζουν, πρόκειται για ένα άστρο που εξερράγη πριν από περίπου 13 δισεκατομμύρια χρόνια. Δηλαδή, συνέβη λίγο μετά το σχηματισμό των πρώτων γαλαξιών, μόλις 500 με 1.000 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Η έκρηξη των ακτίνων γάμα, που προήλθε από την άκρη του ορατού Σύμπαντος, καταγράφηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Swift, αλλά και από διάφορα επίγεια παρατηρητήρια. Ανιχνεύθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου και διήρκεσε περίπου τρία λεπτά. Πιθανότατα προήλθε από τον θάνατο ενός ογκώδους άστρου καθώς κατέρρεε σε μια μαύρη τρύπα.

Οι εκλάμψεις ακτίνων γάμα είναι εξαιρετικά λαμπροί, αλλά βραχύβιοι πίδακες ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που δημιουργούνται όταν ένα μεγάλο άστρο, δεκάδες φορές μεγαλύτερο από τον Ήλιο, εξαντλεί τα καύσιμά του, καταρρέει και μετατρέπεται σε μαύρη τρύπα. Η έκλαμψη δημιουργείται τότε ως δέσμες ακτινοβολίας που πηγάζουν από τους πόλους του άστρου, αλλά εξαφανίζονται σε λίγα δευτερόλεπτα. Μια τέτοια έκλαμψη μπορεί να απελευθερώσει τόση πολλή ενέργεια μέσα σε λίγα λεπτά, όση θα απελευθερώσει ο Ηλιος μας καθ’ όλη τη διάρκεια των περίπου 10 δισεκατομμυρίων ετών της ζωής του.

"Η συγκεκριμένη έκρηξη είναι η πιο μακρινή που έχει καταγραφεί  και σπάει το παλιό ρεκόρ που κατείχε η καταγραφή μιας άλλης έκρηξης σε απόσταση 500 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη" ανέφερε ο Ντάνιελ Ρίτσαρτ από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα στις ΗΠΑ.

Η ανάλυση των δεδομένων ίσως αποκαλύψει στοιχεία για τη διαδικασία σχηματισμού και τη σύσταση των πρώτων άστρων και γαλαξιών που δημιουργήθηκαν στο Σύμπαν. Το πρόωρο Σύμπαν ήταν ομαλό και ομοιογενές, σε αντίθεση από τη μορφή που έχει σήμερα. Η παρατήρηση γεγονότων, όπως αυτού που καταγράφηκε  στις άκρες του ορατού Σύμπαντος, μπορεί να βοηθήσει τους αστρονόμους να κατανοήσουν πως πραγματοποιήθηκε αυτή η εξέλιξη.

Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι το υδρογόνο και το ήλιο ήταν τα μόνα στοιχεία που παρήχθησαν μετά την Μεγάλη Εκρηξη και ότι όλα τα υπόλοιπα "μαγειρεύτηκαν" από τα πρώτα άστρα. Αυτά τα πρόωρα αστέρια μπορεί να ήταν αρκετά διαφορετικά από αυτά που υπάρχουν σήμερα. Μερικοί ερευνητές θεωρούν, για παράδειγμα ότι τα πρόωρα αστέρια ήταν πιο ογκώδη.

Ο Νάιαλ Τάρβιν, από το πανεπιστήμιο του Χερτφορντσάιρ στη Βρετανία, δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι στο μέλλον οι αστρονόμοι θα μπορέσουν να δουν ακόμη πιο απόμακρες εκρήξεις, μόλις μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια έτη μετά από τη Μεγάλη Εκρηξη.

του Τάσου Σαραντή, από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ 14/9/05



Διαβάστε Σήμερα          [τι είναι αυτό;]



 

Αποτελέσματα Δημοτικών & Περιφερειακών Εκλογών 2010





Αποτελέσματα Εθνικών Εκλογών 2009 στο Νομό Χίου
Αποτελέσματα Ευροεκλογών 2009 στο Νομό Χίου
Αποτελέσματα Εθνικών Εκλογών 2007 στο Νομό Χίου






Ανάπτυξη Chios Online.gr » © 2005 Chios News. Local newspaper of Chios Island. Daily Updates
email