Col Col2 Col4 Col4
Κεντρική Σελίδα
Επικαιρότητα
Πολιτική
Τοπ. Αυτοδιοίκηση
Πολιτισμός
Αθλητικά
Ομογένεια
Εκπαίδευση
Οικονομία
Χιακές Εκδόσεις
Μαστίχα Χίου
Τεχνολογία
Επικοινωνία
RSS Feed 
Greek fonts
 


Chios Real Estate - Αγορές, Πωλήσεις Ακινήτων

Chios Greece Travel Guide (Chiosnet)

Χίος, Τουριστικός Οδηγός (Chiosonline)











::Ειδήσεις με email::
Εγγραφή
Διαγραφή
Συμπληρώστε το email σας και πατήστε το πλήκτρο "Αποστολή" για να λαμβάνετε καθημερινά ένα email με τους τίτλους των ειδήσεων.






Η ευτυχία δεν συμβαδίζει με την οικονομική ευημερία, του Τάσου Σαραντή


Σα 15/7/2006
Η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο δεν είναι κάποια από τις πλουσιότερες του πλανήτη, αλλά το άγνωστο σε εμάς Βανουάτου, ένα αρχιπέλαγος 80 νησιών στο νότιο Ειρηνικό που κατοικείται από 209.000 ανθρώπους.
 
Απ’ ότι φαίνεται, η ευτυχία δεν συμβαδίζει με τον οικονομικό πλούτο. Τουλάχιστον, αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τον «Δείκτη Ευτυχίας του Πλανήτη», μια λίστα στην οποία συνέταξε το New Economics Foundation (NEF), στην οποία περιλαμβάνονται 178 χώρες.
 
Η κατάταξη των χωρών έγινε ανάλογα με το πόσο καλά η κάθε χώρα χρησιμοποιεί τους φυσικούς της πόρους προκειμένου να εξασφαλίσει στους πολίτες της μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και ευημερία, παρά τις μετρήσεις του οικονομικού της πλούτου, όπως του ΑΕΠ.
 
Η μικρή χώρα του Βανουάτου , ένα αρχιπέλαγος 80 νησιών στο νότιο Ειρηνικό που κατοικείται από 209.000 ανθρώπους, βρίσκεται στην πρώτη θέση του Δείκτη Ευτυχίας, σε αντίθεση με  την ομάδα των οκτώ πλουσιότερων εθνών (G8),  των οποίων οι ηγέτες θα συναντηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αγία Πετρούπολη στα πλαίσια της ετήσιας συνόδου της.
 
Ετσι, η οικοδεσπότης Ρωσία βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις του «Δείκτη Ευτυχίας» (172η), οι ΗΠΑ στην 150η, η Γαλλία στην 128η , η Ιαπωνία στην 95η και η Γερμανία στην 81η. Η Βρετανία βρίσκεται στην 108η  ακριβώς πάνω από το Λάος αλλά κάτω από τη Λιβύη. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, βρίσκεται στην 133η θέση.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώρες της Λατινικής Αμερικής βρίσκονται  στην πρώτη δεκάδα του «Δείκτη Ευτυχίας», αντίθετα από κάποιες αφρικανικές  και ανατολικοευρωπαϊκές χώρες που κατατάσσονται στην τελευταία δεκάδα.
 
Κατά μέσο όρο οι χώρες της G8 βρίσκονται στην 114η του «Δείκτη Ευτυχίας», ενώ τα νησιωτικά κράτη βρίσκονται πάνω από το γενικό μέσο όρο. Η Ελβετία βρίσκεται πιο ψηλά από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Από τις ασιατικές χώρες, το Βιετνάμ βρίσκεται στην υψηλότερη θέση (12η) και η Σιγκαπούρη στην χαμηλότερη (131η). Επτά αφρικανικές χώρες βρίσκονται στην τελευταία δεκάδα με τη Ζιμπάμπουε να καταλαμβάνει την τελευταία θέση στον «Δείκτη Ευτυχίας». 
 
Σε ότι αφορά τον τρόπο για την κατάταξη της κάθε χώρας στον «Δείκτη Ευτυχίας» το NEF έχει συλλέξει τους επίσημους αριθμούς για την υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής και τους έχει πολλαπλασιάσει με ένα δείκτη βασισμένο στις έρευνες για την ευτυχία των ανθρώπων σε κάθε χώρα. Ο αριθμός που προκύπτει διαιρείται στη συνέχεια με το «οικολογικό ίχνος» της κάθε χώρας, δηλαδή την ποσότητα του παραγωγικού εδάφους που απαιτείται για να συντηρηθεί ο πληθυσμός.
 
του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ

 



Διαβάστε Σήμερα          [τι είναι αυτό;]



 

Αποτελέσματα Δημοτικών & Περιφερειακών Εκλογών 2010





Αποτελέσματα Εθνικών Εκλογών 2009 στο Νομό Χίου
Αποτελέσματα Ευροεκλογών 2009 στο Νομό Χίου
Αποτελέσματα Εθνικών Εκλογών 2007 στο Νομό Χίου






Ανάπτυξη Chios Online.gr » © 2005 Chios News. Local newspaper of Chios Island. Daily Updates
email